Mangostan. Znasz ten owoc?

Jagoda acai – składnik suplementu diety iWee, to ceniony na całym świecie superfruit. Dzisiaj poznamy kolejny egzotyczny owoc, który cieszy się równie dużą sławą z uwagi na zawartość sporej dawki witamin i przeciwutleniaczy.

Naukowcy są zafascynowani właściwościami mangostanu – superfruit pochodzącego z Południowo-Wschodniej Azji. Wbrew pierwszemu skojarzeniu, mangostan nie ma nic wspólnego z owocami mango. Wielkością zbliżony jest do mandarynki, ma grubą skórę, która w środku kryje soczysty, biały owoc i nasiona. W Polsce owoce mangostanu są bardzo trudno dostępne. Z uwagi na to, że mangostan nie daje wysokich plonów, a jego owoce trudno transportować i przechowywać, jest bardzo drogi.

Jak smakuje?

Lekko kwaśny smak przypomina nieco połączenie moreli, pomarańczy, ananasa lub słodkiego agrestu. Jest niskokaloryczny – w 100 gramach znajdziemy zaledwie 70 kcal. Niezwykle barwną charakterystykę walorów smakowych owocu zostawił potomnym bezimienny żeglarz, który w XIX wieku napisał, że mangostan ma smak, którego nie da się określić, tak samo jak nie można opisać śpiewu kanarka czy woni fiołka. Ciekawe, prawda?

W każdej historii jest ziarenko prawdy

Legenda głosi, że Budda, przemierzając tropikalne dżungle, spróbował mangostanu, docenił jego niespotykane właściwości i pobłogosławił. A to za sprawą niespotykanego miąższu, który bogaty jest w rzadko występujące antyoksydanty – ksantony, których nie znajdziemy praktycznie w żadnych innych naturalnych źródłach pokarmowych. Według ekspertów, są one najsilniejszymi związkami antyoksydacyjnymi, co wzbogaca mangostan o właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne, wspierające układ immunologiczny czy wpływające na nasz metabolizm. Inne wykazywane przez owoc właściwości:

  • opóźnianie procesu starzenia,
  • poprawa kondycji umysłowej,
  • działanie odchudzające,
  • aktywność przeciwpasożytniczna,
  • łagodzenie objawów menopauzy,
  • obniżenie ciśnienia tętniczego.

Mangostan to wsparcie we współczesnym świecie! Wspiera ochronę przed chorobami XXI wieku, tj. otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, alergie czy depresja. Co istotne, wspomniane ksantony, w duecie z witaminą C, wspierają odporność przed działaniem drobnoustrojów chorobotwórczych. Antyoksydacyjne działanie wspomaga walkę organizmu z negatywnymi czynnikami środowiska zewnętrznego, które towarzyszą nam na co dzień, tj. promieniowanie UV, smog, dym papierosowy.

Bomba witaminowa

Jeśli chodzi o zawartość witamin, to należy pamiętać, że mangostan jest cennym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, witamin C i E, a ponadto bogaty jest w składniki mineralne, tj. cynk, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo. Owoce mangostanu zawierają również kwas hydroksycytrynowy – niezbędny do syntezy trójglicerydów, kwasów tłuszczowych czy cholesterolu. Wiedząc to, ponownie utwierdzamy się w przekonaniu, że owoc ten skutecznie reguluje ciśnienie krwi i stanowi nieocenione wsparcie dla pracy serca.

A Ty, słyszałeś już o mangostanie – królowej wśród owoców?

6 Comments

  1. czekam z niecierpliwością 😀
    Może pomóc wielu osobom w mojej rodzinie. Bedą potwierdzenia w badaniach.

    1. Tak, oczywiście, Mangoxan to sok (beverage), więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podawać go dzieciom.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.